Math Problem Statement

limx→0 (e^x)/(x^2)-1+e^(-6*x) käytä l'hospitalin sääntöä

Solution

Ratkaistaan raja-arvo

limx0exx21+e6x\lim_{x \to 0} \frac{e^x}{x^2} - 1 + e^{-6x}

käyttäen L'Hospitalin sääntöä.

Vaihe 1: Analysoi raja-arvon muoto

Kun x0x \to 0:

  • Termi exx2\frac{e^x}{x^2} on muotoa 10\frac{1}{0}, eli lähestyy ääretöntä.
  • Termi 1+e6x-1 + e^{-6x} lähestyy 1+1=0-1 + 1 = 0.

Tämä tarkoittaa, että meillä on muoto 0\infty - 0, joka vaatii lisäselvitystä.

Tarkastellaan ensin pelkkää termiä exx2\frac{e^x}{x^2}, sillä tämä tuottaa äärettömän arvon. L'Hospitalin sääntöä voidaan käyttää tähän osaan kahdesti, koska kyseessä on epäselvä muoto \frac{\infty}{\infty}.

Vaihe 2: Käytä L'Hospitalin sääntöä termiin exx2\frac{e^x}{x^2}

Otetaan derivaatat nimittäjästä ja osoittajasta:

limx0exx2=limx0ex2x=limx0ex2=12.\lim_{x \to 0} \frac{e^x}{x^2} = \lim_{x \to 0} \frac{e^x}{2x} = \lim_{x \to 0} \frac{e^x}{2} = \frac{1}{2}.

Vaihe 3: Tutki termi 1+e6x-1 + e^{-6x}

Kun x0x \to 0, termi e6xe^{-6x} lähestyy arvoa 1. Siten:

1+e6x1+1=0.-1 + e^{-6x} \to -1 + 1 = 0.

Lopputulos:

Raja-arvo on siis:

limx0exx21+e6x=12.\lim_{x \to 0} \frac{e^x}{x^2} - 1 + e^{-6x} = \frac{1}{2}.

Haluatko tarkempaa selitystä yksittäisiin vaiheisiin?


  1. Miksi L'Hospitalin sääntö soveltuu vain epäselvään muotoon 00\frac{0}{0} tai \frac{\infty}{\infty}?
  2. Mitä tarkoittaa eksponentiaalifunktion derivointi suhteessa muuttujaan?
  3. Mikä on eksponentiaalifunktion käyttäytyminen lähellä nollaa?
  4. Kuinka termi e6xe^{-6x} käyttäytyy, kun xx lähestyy ääretöntä?
  5. Miksi raja-arvotarkastelu jakautuu osiin tässä tapauksessa?

Vinkki: Eksponentiaalifunktioiden rajakäyttäytyminen on hyödyllinen tapa tunnistaa äärettömyyteen tai nollaan johtavat funktiot raja-arvoissa.

Ask a new question for Free

By Image

Drop file here or Click Here to upload

Math Problem Analysis

Mathematical Concepts

Limits
Exponential Functions
L'Hospital's Rule

Formulas

L'Hospital's Rule: lim (f(x) / g(x)) = lim (f'(x) / g'(x)) when lim f(x)/g(x) is indeterminate
Derivative of e^x = e^x
Derivative of e^(-kx) = -k * e^(-kx)

Theorems

L'Hospital's Rule

Suitable Grade Level

Grades 11-12 / Calculus Level